Despre Hosting

Despre Găzduire Web / Web Hosting

Află totul despre serviciile de găzduire web / web hosting, cum a început totul, ce recomandări avem și de ce ai nevoie de o găzduire web de calitate.
Află totul despre serviciile de găzduire web / web hosting, cum a început totul, ce recomandări avem și de ce ai nevoie de o găzduire web de calitate.
Conținut

I. Istoria găzduirii web
II. Ce este găzduirea web și de ce am nevoie de ea?
III. Ce este domeniul propriu?
IV. Ce înseamnă să creezi conținut pentru site-ul tău?
V. Aprofundare
VI. Indexarea unui site în motoarele de căutare

Găzduire web sau web hosting este un serviciu de care ai nevoie în momentul în care îți dorești să lansezi un site online. Acesta este un serviciu oferit companiilor și persoanelor fizice, oferind cadrul necesar publicării unui site web pe internet. Pe scurt, furnizorul de servicii de găzduire web oferă clientului spațiu pe un server dedicat sau virtual conectat pentru memorarea datelor utilizate. De obicei acest server este colocat intr-un centru de date. În cazul Hostico serverele sunt colocate în centrul de date GTS Telecom din București, România.

De cele mai multe ori, furnizorul de servicii oferă fiecărui site un nume de domeniu propriu care este unic pe internet, de asemenea, clientul primește atât spațiu de stocare pentru site și adrese de e-mail personalizate plus access la multe alte servicii.

Există mai multe posibilități de găzduire web. Prima este cea gratuită oferită prin platformele WordPress și Blogspot, spre exemplu. Cu toate că sunt gratuite, acestea au foarte multe limitări. Utilizatorul nu poate personaliza aspectul sau alte caracteristici decât în limitele oferite de platforme.

Apoi, există găzduirea web partajată, adică site-ul este amplasat pe un server care susține mai multe site-uri. Acest tip de găzduire nu este gratuită, perioada de plată încadrându-se în valori lunare,trimestriale,semianuale sau anuale în funcție de furnizor și de soluția aleasă. Acest tip de găzduire este superioară celei precedente pentru că oferă posibilitate de personalizare si rularea unui număr larg de aplicații.

Nu în ultimul rând, există găzduirea VPS, care alocă un server virtual privat clientului. Acest tip de găzduire este recomandat site-urilor cu trafic intens și/sau anumitor aplicații specializate. Pentru mai multe detalii despre hosting-ul VPS, accesați pagina despre VPS.

Hostico oferă certiticate SSL gratuite fiecărui client pentru securizarea conexiunii dintre aplicatile web și utilizator. Google, cel mai mare motor de căutare din lume, favorizează deținerea certificatelor SSL oferind un punctaj mai mare și poziție ridicată în motorul său de căutare. Altfel spus, Google preferă site-urile care asigură securizarea acestor conexiuni.

I. Istoria găzduirii web

arpanet

În 1969 Thomas Merrill și Lawrence Roberts creează prima rețea de calculatoare. Rețeaua era formată din trei dispozitive: unul aflat la Universitatea din Utah, unul la Institutul de cercetare Standford și unul la Universitatea din California. Astăzi acestea sunt considerate primele hosting-uri din lume.

Eliminarea restricțiilor comerciale pe internet a adus o majoră și binevenită schimbare la nivelul rețelei de internet. Acest lucru s-a întâmplat în 1991 și a creat nevoia găzduirii site-urilor web tocmai pentru că libertatea utilizatorului a crescut. Acela a fost un moment de cotitură în istoria internetului pentru că de atunci acesta este într-o continuă metamorfoză și crește de la o zi la alta.

Există peste 1 miliard de site-uri pe internet: bloguri, site-uri comerciale, site-uri de prezentare, site-uri guvernamentale și multe altele, toate dedicate unei comunicări mai facile între oameni și toate beneficiind de un serviciu de găzduire web.

Astfel, cu bazele găzduirii web solide, chiar și în 2020 pentru a avea un site funcțional trebuie să îndeplinești trei condiții de bază:

  • Să ai un serviciu de găzduire web
  • Să ai un domeniu pe internet
  • Să creezi un site web.

II. Ce este găzduirea web și de ce am nevoie de ea?

arpanet

Găzduirea web este ”terenul” pe care vei construi viitoarea casă. Un site funcțional nu poate exista fără web hosting, la fel cum o casă nu poate fi construită fara un teren.

Găzduirea web este un serviciu oferit de firme specializate. Scopul găzduirii este de a stoca și procesa date ce pot fi accesate de utilizatori prin intermediul internetului din toate colțurile lumii. Practic, utilizatorul accesează textele, fotografiile și alte date de pe dispozitivul propriu smartphone, desktop sau laptop, având o conexiune la internet. Proprietarul site-ului alege cum să interacționeze cu utilizatorul, creând astfel o imagine de brand.

Găzduirea web oferită de companii dedicate se achiziționează sub forma unui pachet. Vorbeam mai sus despre găzduire gratuită oferită de platforme precum WordPress sau Blogspot și spuneam că utilizarea acestora este limitată. Dacă îți dorești un blog în care să îți expui ideile, spre exemplu, la început acestea pot fi o opțiune excelentă deoarece investiția este minimă.

Nu același lucru se poate spune despre un proiect mai mare, cum ar fi un magazin virtual sau despre site-ul de prezentare a unei instituții.

De aceea, pachetele de găzduire achiziționate au ca o caracteristică definitorie, în primul rând, spațiul de stocare si viteza de procesare a datelor. De cele mai multe ori, acesta stabilește și prețul pachetului de găzduire. Iar dacă mergem mai în profunzime și ne gândim că utilizatorul unui site își dorește viteză mare, recomandarea noastră este ca spațiul de stocare să fie SSD. Acesta este mult mai rapid decât clasicul mediu de stocare care funcționează cu discuri rotative magnetice.

Totodată, importante sunt și viteza procesorului, memoria fizică, numărul de procese alocate pentru că toate acestea oferă utilizatorului o experiență mai plăcută și mai rapidă.

Spațiul de stocare - trebuie estimat și corelat cu destinația site-ului și cu numărul de utilizatori care îl vor accesa. Un spațiu insuficient de stocare poate genera intreruperi de serviciu.

Utilizarea resurselor - trebuie stabilită înainte de alegerea unui pachet de găzduire web. Un site care va utiliza multe resurse, cum ar fi un magazin virtual, necesită un numar de procese paralele ridicat.

Suportul tehnic - este primordial. Recomandăm să alegeți servicii ce oferă asistență tehnică 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână.

III. Ce este domeniul propriu ?

Domeniul este practic numele site-ului. Pentru a continua analogia ”terenului” în cazul găzduirii web, domeniul este ”adresa” unde se găsește terenul și unde ne propunem să construim ”casa”, adică conținutul site-ului.

De cele mai multe ori, domeniul are legătură cu activitatea desfășurată în online, dar această regulă nu este în general valabilă. google.com, spre exemplu, este numele domeniului celui mai mare motor de căutare din lume. Știm că Google este un motor de căutare datorită popularității acestuia însă numele în sine nu sugerează acest lucru.

Domeniul te ajută să fii găsit și recunoscut. Atunci când utilizatorul introduce domeniul tău în bara de căutare a unui motor de căutare, va fi sugerat site-ul tău. Procesul care stă în spatele acestei acțiuni este complex, invizibil și înțeles de cele mai multe ori doar de specialiștii în domeniu și de cei interesați.

Un nume de domeniu este un șir de caractere care se corelează și corespunde unei sau mai multor adrese IP alocate unui server cu o conexiune permanentă.

IV. Ce înseamnă să creezi conținut pentru site-ul tău?

Așa cum am spus mai sus, conținutul este ”casa” pe care o construiești pe ”terenul” tău, găzduirea web, la ”adresa” stabilită de tine, numele domeniului. Și tocmai pentru că este ca o ”casă”, conținutul trebuie să fie primitor ca o gazdă bună. Proprietarului site-ului și specialiști în domeniu decid ce tip de conținut doresc să creeze tocmai pentru a transmite mai departe mesajul proiectului.

Practic, conținutul este acel lucru pe care cineva decide să îl arate utilizatorului. Există două aspecte de menționat în acest sens – conținutul este ceea ce se dorește ca utilizatorul să vadă și designul este structura informației. Utilizatorii nu sunt interesați cum faci ”curățenie” spre exemplu, ei vor să se simtă bine în ”casa” ta, să fie serviți corespunzător și să găsească informațiile de care au nevoie.

Pentru ca site-ul să fie pe placul utilizatorului, acesta nu are nevoie doar de texte bine structurate și de imagini descriptive. Ci este nevoie de o funcționalitate bună și de o viteză optimă. Cel mai cunoscut sistem de administrare a conținutului unui site este WordPress. Această platformă ușurează foarte mult atât procesul de creare a site-ului în materie de aspect, cât și de funcționalitate. Este ușor de instalat și reglat, oferind o cale de administrare facilă care nu necesită cunoștințe avansate.

Instalarea lui facilitează crearea aspectului prin diverse teme care pot fi personalizate și adaptate cerințelor proiectului. Există mii de module (plugins) si aplicații, care te ajută să creezi exact site-ul de care ai nevoie fie că vorbim despre un blog, un magazin online sau un site de știri, ori de prezentare a produsului tău.

V. Aprofundare

data center

Am discutat până acum de cei trei piloni mari care fac un site funcțional:

  • Găzduirea web
  • Numele domeniului
  • Conținutul

Este momentul să aprofundăm și să aruncăm o privire în culise pentru a înțelege cât mai exact cum funcționează un site.

Serverul de găzduire web este un calculator proiectat pentru a funcționa fără încetare timp de o perioadă lungă de timp, uneori chiar câțiva ani. Acesta este dedicat stocării datelor și rulării proceselor necesare de către mai mulți utilizatori simultan. Serverele au nevoie de locații dedicate numite centre de date și sunt cu mult mai performante decât calculatoarele obișnuite.

Centrele de date sunt spații special amenajate pentru găzduirea și asigurarea unei bune funcționalități a serverelor. Acestea sunt, de obicei, dotate cu multiple conexiuni la internet, sisteme de răcire și electricitate. Aceste centre de date au nevoie de condiții speciale cum ar fi o temperatură scazută, constantă și umiditate controlată, iar faptul că există mai multe conexiuni la internet, mai multe sisteme de răcire și mai multe conexiuni la curentul electric se numește redundanță. În cazul în care o conexiune la internet cedează, spre exemplu, există o a doua care preia funcția primei. Centrul de date diferențiază un serviciu de găzduire web de altul.

Serverul și centrele de date sunt partea fizică a unui întreg ecosistem, partea de hardware. Dacă privim spre partea de software, înțelegem care sunt procesele și serviciile oferite și rulate.

FTP înseamnă file transfer protocol. Acesta permite transferul datelor dintr-o locație în alta. Acesta se poate realiza printr-un ”client” FTP care este un program de legătură între un calculator și serverul unde urmează să încărcăm sau să descărcăm fișierele. Legătura este securizată printr-un nume de utilizator și o parolă care corespund contului de găzduire. Funcția este utilizată cel mai des în momentul în care pe site se produce o schimbare – fie actualizare de conținut, fie publicarea unui site nou.

HTTP este un serviciu de la nivelul serverului care preia solicitările utilizatorului. Apoi, oferă acestuia pagina web cerută. Atunci când introducem în bara de căutare o adresă web (numele unui domeniu/site), se creează o solicitare. Solicitării îi va răspunde serverul de hosting iar browser-ul afisează in mod structurat informația recepționată de la serverul de web hosting.

Severul de email este un serviciu care asigură comunicarea prin e-mail. Acesta permte trimiterea mesajelor spre server și între serverele de mail folosind un protocol numit SMTP (simple mail transfer protocol). Mesajele de e-mail vor fi primite pe serverul MX (mail exchange) și ulterior descărcate pe dispozitivul clientului (laptop sau smartphone) prin protocoalele POP3 sau IMAP.

VI. Indexarea unui site în motoarele de căutare

Google este cel mai cunoscut motor de căutare pe internet. După publicarea pe internet a unui site, un „bot”, în acest caz Googlebot, îl găsește urmărind link-urile (legăturile) de pe alte site-uri indexate deja. Acest robot are practic rolul de a extinde rețeaua de internet și de a ajuta utilizatorul să găsească cea mai relevantă informație pe care o caută. Astfel, având legături cu alte site-uri, acesta se va indexa mai repede, mai bine și mai eficient.

Poate că întreg procesul pare complicat, însă nu ai de ce să îți faci griji. Există numeroși specialiști care te pot ajuta să creezi site-ul de care ai nevoie. Începând de la alegerea domeniului și dezvoltarea imaginii brandului tău, până la partea de administrare și implementare a site-ului. Cel mai important lucru, din punctul nostru de vedere, este să știi ce îți dorești și să fii dispus să investești resurse și timp în proiectul tău.