Conținut
I. Ce înseamnă VPS?
II. Ce alte forme de găzduire mai există?
III. Avantajele serverelor virtuale private
IV. 8 situații în care ai nevoie de VPS hosting
V. Tipuri de hosting VPS
VI. Concluzii
Dacă nu ești familiarizat cu termenul de web hosting, lasă-ne să îl definim pentru tine cât mai simplu cu posibil: web hosting sau găzduirea web este spațiul de care ai nevoie pentru a-ți face site-ul funcțional. Este acel mic colț de internet ce îți aparține doar ție și care poate lua diferite forme, în funcție de necesitățile tale. Astăzi vom discuta despre găzduirea de tip VPS, perfectă pentru acei utilizatori ce au nevoie de ceva mai mult spațiu doar pentru ei.
I. Ce înseamnă VPS?
Mai exact, VPS înseamnă Virtual Private Server (Server Virtual Privat), adică un spațiu specific de pe un anumit server astfel organizat încât să funcționeze precum un server întreg. Acesta are sistem de operare, resurse, aplicații și configurații proprii, însă are și avantajul că se găsește pe un server destul de puternic pentru a susține și proteja mai multe conturi VPS.
În termeni foarte simpli, un server este un computer puternic ce stochează și procesează datele pe care tu le vezi sub forma site-ului tău. În momentul în care cineva introduce pe google sau în cadrul oricărui alt motor de căutare numele magazinului tău online, de exemplu, acest computer puternic îi ”servește” (doar e server ;)) rezultatele utilizatorului și acesta poate sa interacționeze cu web site-ul tău.
Ceea ce diferențiază VPS-ul de alte tipuri de servere este partea virtuală din titulatura sa. VPS-ul utilizează o tehnologie de virtualizare ce partiționează serverul pe care îl menționam anterior în mai multe servere virtuale. Adică deși partea de hardware este una singură, ea funcționează ca și când ar fi vorba despre mai multe servere separate.
Cât despre securitatea acestor servere, după cum spune și numele VPS-ului, aceasta este garantată. VPS-ul este privat, adică tu ești singurul care are acces la resursele stabilite contractul pentru serverul tău (memorie RAM, CPU, spațiu alocat), dar și la informațiile stocate aici.
II. Ce alte forme de găzduire mai există?
Înainte de a-ți spune care sunt avantajele hosting-ului VPS, trebuie să îți vorbim despre alte două forme de găzduire existente care s-ar putea să fie potrivite pentru tine: găzduirea partajată și găzduirea dedicată.
Găzduirea partajată este accesibilă, ieftină și presupune puține cunoștințe tehnice din partea ta deoarece furnizorul de servicii se ocupă de întreținerea serverului. Sună bine până aici, doar că acest tip de găzduire înseamnă și să împarți spațiul, memoria, procesorul cu mai multe persoane. Adică să împarți TOATE RESURSELE cu mai multe persoane. Cam ca și când ai lucra într-un open space.
Găzduirea dedicată are și ea avantajele ei. Ai un server întreg doar pentru tine, cam ca și când ai avea o casă mare și frumoasă. Doar că atât de mult spațiu vine cu costuri pe măsură și cu o serie de responsabilități. Deci cheltuielile cresc văzând cu ochii și trebuie să te ocupi tu de parte de gestionare a serverului ceea ce nu e complicat dacă știi ce faci. Dar, știi ce faci? Știi să gestionezi eventualele bugguri, traficul ridicat sau probleme de securitate? Dacă răspunsul este nu, atunci ar fi cazul să te gândești de două ori înainte să alegi găzduirea dedicată.
III. Avantajele serverelor virtuale private
VPS-ul este calea de mijloc între găzduirea partajată și cea dedicată. „The best of both worlds”, dacă vrei. Alegând găzduire VPS tu, ca și uitilizator, ai parte de următoarele avantaje:
- Resurse doar pentru tine - nu va trebui să împarți cu nimeni memoria, puterea procesare, stocarea sau sistemul de operare. În plus, dacă îți utilizezi toate resursele de memorie RAM, există soluții adiționale cum ar fi memoria swap, care contribuie la performanțele memoriei RAM.
- Nivel crescut de securitate - site-ul tău se va afla într-un mediu izolat, ferit de orice s-ar putea întâmpla în conturile vecinilor de server. În plus, doar tu ai acces la spațiul de pe serverul VPS.
- Nivel crescut de agilitate - poți avea puteri administrative în cadrul serverului, adică să ai acces root. Cu astfel de drepturi, poți instala și rula aplicații, poți naviga pe internet utilizând serverul, practic poți face aproape toate lucrurile pe care le-ai putea face pe calculatorul tău de acasă pentru a te asigura că utilizatorii site-ului tău au parte de o super experiență.
- Împărțirea costurilor - ce poate fi mai frumos decât să ai parte de o mulțime de beneficii la un preț accesibil?
- Posibilitatea de scalare - nu știi niciodată unde vor ajunge proiectele tale, pe termen lung, deci această posibilitate este extrem de importantă. Poate iei în considerare investirea în diverse domenii deoarece este un domeniu ce s-a dovedit rentabil. Sau poate vei dezvolta mai multe site-uri în paralel. Indiferent de situația în care te afli, este important să ai spațiul necesar pentru a putea asigura bunul mers al tuturor site-urilor tale.
- Posibilitatea de a reinstala sistemul de operare oricând - este important să ai această opțiune deoarece nu știi niciodată când trebuie să dai reboot la sistem și sigur nu vei vrea să aștepți prea mult pentru a face acest lucru.
- Posibilitatea de vinde web hosting mai departe - ai citit corect. Poți fi în același timp utilizator de hosting și vânzător de shared hosting. Aceasta practică te va ajuta să recuperezi o parte din banii inviestiți în VPS, însă te sfătuim să fii precaut atunci când o practici. Nu vrei să aduci mai mulți utilizatori decât poate suporta serverul.
IV. 8 situații în care ai nevoie de VPS hosting
- Îți faci griji în ceea ce privește securitatea hosting-ului tău
Dacă ești genul de persoană care vrea să se ocupe personal de securitatea site-ului său sau dacă gestionezi genul de site pentru ca siguranța este crucială și vrei să poți institui setări de securitate speciale, ai nevoie de hosting VPS. De asemenea, dacă vrei să monitorizezi mai profund activitatea pe site-ul tău, dacă ai nevoie de mai mult spațiu, putere de procesare sau dacă site-ul tău pur și simplu. După cum am menționat mai sus, acest tip de hosting îți garantează resursele de care ai nevoie și îți garantează setări de securitate de ultimă generație.
- Ai parte de mult trafic pe site
Dacă site-ul tău este la început și traficul este destul de redus, este suficient un shared hosting. În schimb, dacă ai un site cu o audiență mare și în continuă creștere, trebuie să te asiguri că acesta rulează bine și să eviți sub orice formă o prăbușirea a acestuia. Dacă serverul este prea mic sau prea ocupat de către alți utilizatori, mai mult ca sigur vei întâmpina probleme atunci când traficul pe site-ul tău va crește. Pentru a le evita din start, optează pentru VPS hosting.
- Website-ul tău nu rulează la capacitate maximă
Ce înseamnă că ai un website care nu rulează la capacitate maximă? Pur și simplu timpul în care acesta se încarcă este foarte lung, deci utilizatorii s-ar putea să nu aibă răbdarea necesară pentru a-l vizita, chiar dacă sunt interesați de el. Un hosting VPS îți permite să îți scalezi website-ul fără a te teme că nu va mai rula la capacitate maximă.
- Ai un magazin online
Dacă ai un magazin online, lucrurile se complică puțin. Un magazin online are nevoie de mai multe resurse decât un simplu blog, de exemplu. Acesta colectează mai multe date și poate înregistra plăți. Deci nivelul de securitate trebuie să fie pe măsură. Nu vrei să riști ca informațiile esențiale despre clienții tăi și cardurile lor de credit să cadă în mâini greșite, iar singurul tip de hosting pe sistem co sharing care îți permite să faci acest lucru este hosting-ul VPS.
- Ai nevoie de software specific
Dacă sistemul pe care îl folosești pentru site-ul sau site-urile tale este Wordpress sau un alt sistem destul de comun de creare și gestionare a site-urilor, nu ai neapărată nevoie de hosting VPS. Shared hosting ar putea face o treabă la fel de bună. În schimb, dacă plănuiești să utilizezi diverse programe sau software specific, ce necesită configurări speciale ale serverului, ar fi bine să treci la VPS hosting. De asemenea, dacă începi să faci orice formă de programare avansată, care necesită mai mult control asupra serverului, ai nevoie de VPS hosting. Alte programe și sisteme care au nevoie de hosting VPS sau chiar un server dedicat pentru a funcționa fără probleme sunt diverse programe ce țin de autoritățile statului, de contabilitate, etc.
- Traficul website-ului tau fluctueaza
Dacă ție îți apar erori de tipul ”Serverul nu este disponibil”, ”Pagina nu este disponibilă” sau altele de același fel este foarte probabil ca și clienții tăi să le vadă. Și dacă există situații în care acestea nu sunt atât de grave, un magazin online cu trafic din plin nu trebuie să se confrunte cu astfel de probleme pentru că altfel își pierde încrederea clienților. Fiecare utilizator care intră pe site-ul tău vrea o experiență minunată. În momentul în care l-ai dezamăgit, s-ar putea să îl pierzi pentru totdeauna! Poți evita astfel de situații neplăcute utilizând hosting VPS.
- Ai un buget limitat
Da, un server doar pentru tine rezolvă cea mai mare parte a posibilelor probleme semnalate până acum, însă acesta este și mult mai costisitor. Dacă vrei să îmbunătățești performanțele site-ului tăi, să crești nivelul de securitate și să ai mai multă memorie RAM, hosting-ul VPS este cea mai accesibilă opțiune pentru tine.
- Creezi site-uri web pentru clienții tăi
Dacă businessul tău sau o parte din businessul tău implică realizarea de site-uri web, atunci ai nevoie de hosting VPS. Acesta îți permite să oferi găzduire unui număr nelimitat de domenii, putând să dispui de suficientă memorie RAM pentru a asigura funcționarea eficientă a fiecăruia dintre ele.
V. Tipuri de hosting VPS
Există două tipuri de hosting VPS, în funcție de abilitățile tehnice pe care le ai tu, ca și utilizator: hosting VPS gestionat autonom și hosting VPS cu gestionare externă sau „managed”.
În cadrul hosting-ului VPS gestionat autonom furnizorii de hosting se ocupă doar de instalarea sistemului de operare, iar tu, proprietarul site-ului, preiei celelalte sarcini ce țin de gestionare acestuia:
- instalarea și actualizarea diverselor programe, gestionarea panoului de control
- monitorizarea posibilelor amenințări la adresa securității site-ului și soluționarea erorilor
- dacă cedează echipamentul (hardware) trebuie să te descurci singur, în principiu
- configurarea și întreținerea serverului, inclusiv actualizările
- Realizarea backupului
După cum sigur ai realizat deja, pentru genul acesta de activități ai nevoie de experiență tehnică destul de avansată.
În cazul în care partea tehnică nu este punctul tău forte, poți beneficia de hosting VPS cu gestionare externă. Aici, specialiști IT se ocupă de buna funcționare a serverului, atât fizic, cât și virtual. Între serviciile de care poți beneficia se numără:
- setarea inițială a serverului
- actualizarea serverului și a serviciilor
- servicii sporite de securitate
- monitorizarea serverului atât din punct de vedere al hardware-ului, software, cât și a posibilelor atacuri virtuale
- backup automat
Bineînțeles, fiecare furnizor de hosting oferă servicii personalizate, deci dacă ești interesat de genul acesta de servicii ar trebui să contactezi un furnizor specializat.
VI. Concluzii
Ok, după toate aceste informații, nu te mai poți considera un necunoscător în ceea ce privește hosting-ul VPS. Acum poți lua o decizie informată cu privire la tipul de hosting de care ai nevoie. Ai văzut deja care sunt beneficiile hosting-ului VPS și în ce situații este recomandat acesta. Deci totul se reduce la întrebare: se află site-ul tău pe o pantă crescătoare și ai nevoie de mai multe resurse? Dacă răspunsul este DA! atunci nu ar trebui să mai stai pe gânduri și să treci la hosting de tip VPS azi!
Dacă nu ești familiarizat cu termenul de web hosting, lasă-ne să îl definim pentru tine cât mai simplu cu posibil: web hosting sau găzduirea web este spațiul de care ai nevoie pentru a-ți face site-ul funcțional. Este acel mic colț de internet ce îți aparține doar ție și care poate lua diferite forme, în funcție de necesitățile tale. Astăzi vom discuta despre găzduirea de tip VPS, perfectă pentru acei utilizatori ce au nevoie de ceva mai mult spațiu doar pentru ei.