Cum să reduci timpul de răspuns al serverului TTFB?

Întrebări Frecvente Aplicații | wordpress | ttfb | optimizare
Acest articol explicăce este TTFB si cum se poate el reduce.
de Cătălin AdrianVizualizări 249Publicat la 16/01/2023

Timpul de răspuns al primului byte, sau timpul în care este procesat codul unui site, este una dintre problemele cele mai frecvente pentru site-urile WordPress și poate duce la multe probleme, cum ar fi vizitatorii care părăsesc site-ul înainte de a încărca conținutul acestuia. Acesta este dat de o optimizare precară a site-ului, de codul greoi scris al unei teme folosite sau un conflict de plugin-uri. Din fericire, există modalități prin care puteți reduce timpul de răspuns al serverului inițial și îmbunătăți performanța site-ului în ansamblu. Iată ce trebuie să știți despre reducerea timpiilor de răspuns ai serverului (TTFB) pentru o performanță mai bună și viteză optimizată a paginii WordPress.

Ce este TTFB?

TTFB sau timpul de răspuns până la primul byte este timpul scurs, real între browserul dumneavoastră care trimite o cerere și primește un răspuns de la server. TTFB este diferit de viteza paginii și nu face parte din scorul dumneavoastră web vital al site-ului. Cu toate acestea, încă joacă un rol important în viteza site-ului și performanța paginii în ansamblu.

Un TTFB lent poate reduce rata de interacțonare a vizitatorilor pe site și a timpului petrecut pe acesta. De aceea, ar trebui să optimizați TTFB pentru a reduce timpii de încărcare și a îmbunătăți timpul de răspuns al site-ului.

Următoarele aspecte sunt cauze comune ale unui TTFB ridicat:

  • Un plugin de caching neoptimizat sau lipsa totală a acestuia.
  • Interogări baze de date lente cauzate de plugin-uri sau teme cu un cod prost optimizat.
  • Viteza rețelei și latența rețelei providerului de internet.
  • Trafic web ridicat pe site.
  • Resurse ale pachetului de găzduie insuficiente.
  • Prea multe plugin-uri care rulează scripturi în fundal.
  • Spațiu de stocare insuficient pentru caching și pentru a stoca fișierele încărcate.
  • Prea multe cereri HTTP create de site.

Cum se măsoară TTFB?

Instrumentele pentru dezvoltatori din Google Chrome oferă informații utile despre cât de mult durează încărcarea fiecărei pagini și permite efectuarea unui test de viteză. Puteți accesa acest instrument online gratuit accesând meniul "Vizualizare" și selectând "Dezvoltator" sau apăsând Ctrl+Shift+I pe Windows sau Cmd+Opt+I pe Mac. Aceasta va deschide o fereastră cu mai multe file care vă oferă acces la diverse date despre site-ul dvs., inclusiv cereri de rețea, fișierele CSS și JavaScript încărcate pe fiecare pagină și utilizarea memoriei.

Pentru a vedea cât de mult durează încărcarea unei pagini în particular, faceți clic pe titlul acesteia în această listă și apoi selectați "Cronologie". Acest lucru vă va oferi o imagine de ansamblu a tuturor resurselor utilizate în timpul încărcării - și va indica unde pot apărea eventuale puncte de blocare, deoarece acestea durează mai mult decât se așteaptă.

Cum poți reduce TTFB?

Un mod în care puteți reduce timpii de răspuns ai serverului (TTFB) este utilizarea unui CDN (Content Delivery Network) de genul Cloudflare. Un CDN este o rețea de servere care memorează conținut web static, cum ar fi imagini sau fișiere CSS, pe site-ul dvs. Când un utilizator solicită unul dintre aceste fișiere, CDN-ul îl va servi din locația cea mai apropiată de utilizator, în loc de serverul dumneavoastră. Acest lucru înseamnă că va reduce timpul de încărcare, deoarece este mai puțină cantitate de date transferată între server și vizitator.

Acest lucru este cu atât mai important dacă aveți mulți vizitatori simultani care văd aceeași imagine sau fișier CSS în repetate rânduri. Cu cât aceste fișiere sunt servite mai rapid în cache-ul local, cu atât experiența generală pentru toți vizitatorii va fi mai bună.

Adăugarea cache-ului.

Dacă memorați pagini în cache, puteți reduce timpul de răspuns al site-ului prin crearea unor fișiere temporare de date gata procesate care pot fi reutilizate. Cache-ul este util pentru conținutul static, cum ar fi imaginile și pagini HTML, dar poate fi folosit și pentru a accelera conținutul dinamic. Există multe tipuri de plugin-uri de caching disponibile pentru a vă ajuta să îmbunătățiți răspunsul site-ului dumneavostră cum ar fi:

Acestea sunt doar câteva exemple, dar există multe altele plugin-uri disponibile care pot ajuta la optimizarea TTFB prin intermediul cache-ului.

Upgrade-ul la PHP 8+

Cea mai recentă versiune PHP (PHP 8+) este mai rapidă decât predecesorul său în multe moduri. Folosește o nouă tehnologie de compilare numită Zend OPcache, care o face mult mai rapidă la compilarea codului în instrucțiuni pentru procesor (numite OPcode). De asemenea, are o gestionare internă a memoriei pentru stocarea variabilelor în RAM, în loc de pe disc. Acest lucru poate oferi îmbunătățiri semnificative ale vitezei pentru anumite tipuri de aplicații, cum ar fi WordPress, unde extrageți constant cantități mari de date din bazele de date MySQL în memoria serverului înainte de a procesa sau a servi cereri dintr-o solicitare a unui browser.

Optimizarea imaginilor și a videoclipurilor.

Ori de câte ori site-ul dvs. WordPress se încarcă, poate dura mult timp pentru a încărca toate imaginile și videoclipurile de pe pagină. Una dintre cele mai rapide modalități de a îmbunătăți performanța site-ului dvs. este prin optimizarea imaginilor și a videoclipurilor astfel încât să nu dureze atât de mult pentru a se încărca în browserul utilizatorului.

Un instrument popular pentru optimizarea fișierelor de imagine este plugin-ul ImageOptim. Acesta va comprima orice PNG-uri, JPG-uri și GIF-uri care au fost încărcate în biblioteca dvs. media în WordPress.

Un alt lucru pe care îl puteți face este să utilizați un plugin de înlocuire a imaginii dinamice, cum ar fi Shortpixel. În loc să aveți imagini mari deschise în fereastra atunci când cineva vizitează pagina pentru prima dată (ceea ce va cauza o întârziere suplimentară) acestea se vor încarca dinamic pe măsura ce vizitatorul intercționeză cu acestea.

Minimizarea fișierelor CSS și JavaScript.

Minimizarea și combinarea fișierelor CSS și JavaScript este o modalitate ușoară de a crește viteza unui site. De exemplu, atunci când utilizați o temă WordPress, puteți utiliza un plugin de minimizare precum WP Minify sau Autoptimize pentru a comprima fișierele ce se vor genera automat.

Articole Similare

28
Cum pot să cresc viteza de încărcare a site-ului meu ?Întrebări Frecvente General | site | încărcare | viteză
Problema unor site-uri cu viteză de încărcare mare, poate avea mai multe cauze. Citește această postare pentru a afla informații suplimentare!
de Cristian PopVizualizări 2466Actualizat acum 4 aniPublicat la 30/07/2018
18
Cum pot să redirecționez un domeniu din varianta HTTP spre HTTPS ?Întrebări Frecvente Tehnic | https | ssl | redirect
Etapele prezentate în acest articol descriu procedura prin care puteți redirecționa un domeniu din varianta HTTP spre HTTPS
de Cătălin AdrianVizualizări 2202Actualizat acum 2 aniPublicat la 07/07/2018
9
Câți vizitatori pot avea pe site ?Întrebări Frecvente General | vizitatori | unici | afișări
În acest articol vă vom explica care sunt tipurile de vizitatori ai site-ului dar și care sunt criteriile care pot influența numărul de vizitatori
de Cristian PopVizualizări 911Actualizat acum 4 aniPublicat la 30/07/2018
4
Ce este optimizarea SEO (Search Engine Optimization)?Întrebări Frecvente SEO | search | engine | optimization
În acest articol este prezentat în linii mari optimizarea SEO (Search Engine Optimization).
de Mark DohiVizualizări 294Actualizat acum 1 anPublicat la 31/08/2018
1
Când accesez site-ul meu Wordpress primesc eroare: Error establishing a database connection . Ce pot face ?Întrebări Frecvente Aplicații | wordpress | baza de date | eroare
Articolul în cauză va oferi soluția pentru eroarea Wordpress - Error establishing a database connection
de Sebastian SzlivkaVizualizări 645Actualizat acum 4 aniPublicat la 26/07/2018